Yoga, Ayurveda and acro yoga in Budapest - classes, philosophy also in English

2010. december 5., vasárnap

Ászana fókusz no. 4: Garudasana

Egy valóban egzotikus jógapóz. Kezek, lábak összefonnak, az egész test valami különös formát ölt és mindehhez még egyensúlyozni is kell. A Garudasana, vagyis magyarul a Sas póz, igazi kihívás. Valójában  az alapászanákhoz tartozik, de ahhoz hogy igazán szépen és elmélyülten tudd végrehajtani, lehet hogy évek kellenek. Persze most megint arra gondolok, hogy a szép és pontos kivitelezés az, amikor az első mozdulattól az utolsóig, a Tadasanába való visszaérkezésig elegáns és fenséges tudsz maradni, mint egy büszke sas. És közben megvan a fókusz is és ha kell, akkor akár tíz lélegzetig is megtartod a pózt a kellő belső nyugalommal. 

Ez az ászana végigfacsar az egész testen és minden energiát felfele szorít az agy irányába. Ráadásul ehhez jön az erős koncentráció a szemekkel, az akaraterővel történő összpontosítás, akárcsak a Vriksasanánál.  Ez a póz is a koncentrációt fejlesztő gyakorlatok közé tartozik és az egyensúlyérzéket is fejleszti. De mindeközben fantasztikusan formálja a vádlikat, erősíti a combokat, megdolgoztatja a farizmokat és a hasizmot, és remekül előkészíti a hátat és a vállakat a további egyensúlyozó és lefele fordított pózokra mint a kézenállás, fejenállás vagy skorpió póz. Azoknál ugyanis különösen fontos lesz a lapockák pontos helyzete és a vállak ereje. Ezekhez a nehezebb ászanákhoz egyszerre kell a karok ereje, a központ tartása, a hát stabilitása és a megnövekedett koncentrációs készség is. Tehát a Garudasana egy nagyon remek előkészítés a nehezebb ászanákhoz. Arról nem is beszélve, hogy ez az ászana önmagában egy nagyon hatékony gyakorlat az ízületek ruganyosságának a megőrzéséhez és az arthritis, a sokízületi gyulladás megelőzéséhez.

Hogyan vegyük fel a pózt?

- Állj Tadasanában majd hajlítsd be a térdeidet. Így vidd a testsúlyt a bal lábadra, majd csavard köré a jobb lábadat. 
- Emeld meg a karokat vállmagasságig, billent a medence kissé előre és tartsd a hasadat.
- Most könyök felett keresztezd a bal kart a jobb felett és csavard őket össze egészen a tenyerekig.
 - A könyöködet emeld fel addig, hogy azok a vállakkal egy magasságba kerüljenek, majd finoman kilégzéssel húzd vissza a vállakat és told lefele a lapockákat.
- Még egy kilégzéssel húzd be a hasadat, medencét folyamatosan billentsd előre, ne hagyd hogy a derekad lordosisa fokozódjon. 
Érezd ahogyan megfeszülnek az izmok, egymásnak szorítanak a combok és a tenyerek. A szemekkel pedig nézz határozottan előre és fókuszálj egy mozdulatlan pontra.

Trükkök kezdőknek:

Ha nem tudod összefonni a lábaidat, akkor csak először tedd a jobb kislábujjadat a bal bokád fölé, vagy támaszkodj meg a lábujjakkal a talajon. 
Ha még nem tudod összetekerni a karokat, akkor inkább ne erőltesd. Csak fogd meg az ellentétes válladat, két könyök egymás fölé helyez és így emeld a könyöködet vállmagasságig. Majd onnan húzd a vállakat vissza és a lapockákat lefele. Mindig légy őszinte önmagadhoz és ne akarj rögtön a hatodik emeletre felugrani. A házépítésnél is először le kell rakni az alapokat, amire aztán már lehet építeni. 

Érdekes, hogy sokszor nekem nehéznek bizonyult ez a gyakorlat, talán azért is, mert elég gyengék a lábaim, meg a szemem sem túl jó, így a fókuszálás nem ment könnyen. De ma valahogy egészen stabilan megérkeztem a pózba. Csak megtörtént az egész, váratlanul tökéletesen. Ott álltam tíz be- és kilégzésig olyan stabilan, mint korábban még soha. Éreztem, hogy minden porcikám a helyére került és valami hihetetlen stabilitás érzése öntött el. Megérkeztem, és végre szárnyalhattam mint egy fenséges sas.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése