Yoga, Ayurveda and acro yoga in Budapest - classes, philosophy also in English

2010. december 27., hétfő

Ászana fókusz No. 5: Vajrasana, instant megoldás a gyomornak

Itt vannak az Ünnepek és mindenki élvezi a karácsonyi asztal kulináris örömeit. Nehéz ellenállni, hiszen minden háziasszony jól kitesz magáért, ráadásul még sokan vendégségbe is megyünk ahol még több finomság vár ránk. Már csak tiszteletből is csak enni kell, egyszerűen nem lehet megúszni a traktát. Mellesleg tél van és hideg és nyirkos idő, Kapha szezon. Ilyenkor amúgy is nagyobb az étvágyunk és ez természetes is. A nagy hidegben jobban kívánjuk a meleg, tápláló és kicsit nehezebb ételeket. De az ünnepekkel ez a természetes vágy nagy kihívásokkal kell, hogy szembesüljön és előbb utóbb elkövetkezik az a pillanat, amikor azt mondod, uff, nem bírom tovább. Nehéz vagyok, degeszre ettem magam. 

Igen, az érzés kellemetlen, feszül a has, alig bírunk mozdulni, csak lefeküdni van kedve az embernek. De van megoldás. Itt van a Vajrasana, az egyik legjobb „instant jóga szer”. Vajrasana annyit jelent, gyémánt póz, vagy másként villámcsapás, mennykőcsapás póz. Hm, elég érdekes elnevezés, kicsit félelmetesnek is tűnik. Azért hívják így, mert ez a póz nagy hatással van a Kanda nadira és a Vajra nadira, vagyis két fontos energiapályára. Az energia pedig értehetőbb módon kapcsolható össze a villámcsapás hasonlattal. Bár lehet, hogy egyszerűbb, ha azt jegyzed meg, ez az a póz, amely egy (villám)csapásra elmulasztja a nehézségérzetet.

Ha megnézed a képet máris látható, hogy ez a póz micsoda nyomást fejt ki a lábakra, teljesen összepréseli őket és elzárja egy ideig a vérkeringést is. Nagyon tonizáló hatású.  Egy szó szerinti értelmezés alapján a Vajra a Va+Ra szavakból jön össze, ahol a Va azt jelenti, hogy ’mozgat’, a Ra pedig annyit tesz, hogy 'sugárzó’, vagyis vajra, ebből összehozva egy olyan póz, amely energiát, vért, sugárzó életerőt mozgat, küld a felsőbb testrészek felé.

A legpraktikusabb hatása a Varjrasanának ez az emésztőrendszerre gyakorolt hatás. Ha tele van a gyomrod, akkor nagy vérbőség keletkezik a hasi tájékon, és emiatt az elme is elnehezül. Természetes, hogy hirtelen kevesebb vér jut az agynak,  amelynek következtében bódultnak érezhetjük magunkat. A feszülés a hasban a megtágult ereknek is köszönhető, amellett, hogy jól meg is tömtük finomságokkal a gyomrot. A Vajrasana viszont minden eret elszorít a lábakban, emellett a gerincet egyenes helyzetbe hozza és a hasfalat is enyhén megnyújtja  (legalábbis az összegörnyedt ebéd utáni kávézós testhelyzethez képest mindenképpen „emelkedettebb” pozícióba hozza azt).

Karácsony napján jól beebédeltünk Anyukámmal, de sikerült rávennem, hogy üljünk 5 percet Vajrasanában. Hogy  tovább segítsük a folyamatot a Vayu mudrát is felvettük. Ez a mudra nagyon megsegíti a nemkívánatos szelek távozását. Kivetelezése a következőképp történik: mutatóujj behajlít és ráhelyez a a hüvelykujj tövére, majd a behajlított újra rázársz a hüvelykujjal. A többi ujj lazán nyújtva marad. Így tenyérrel felfele helyezd rá a kezeket a combra.
És a hatás nem maradt el. Egészen megkönnyebbülten és könnyedebben keltünk fel. Kész megváltás volt.

Kivitelezés:

A Vajrasana nagyon könnyű póz, ahogy látod, csak le kell ülnöd a sarkadra. Ha ez nehéz, akkor helyezz be egy párnát, összehajtott takarót a lábszár fölé és/vagy a boka alá. Utána csak egyenesítsd a gerincedet, lazítsd el a vállakat és emeld fejed középpontját belégzéssel felfele. Vedd fel a Vayu mudrát és csak hunyd be a szemed. Fókuszálj a gyomortájékra. Lélegezz.
Ez az egyetlen ászana, amit közvetlenül étkezés után is végezhetsz, használd ki annak jótékony hatását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése