Yoga, Ayurveda and acro yoga in Budapest - classes, philosophy also in English

2010. december 22., szerda

Karácsonyi jókívánság fuvallatok

Teljesen megőrjített a gondolat, hogy itt kell töltenem Európában a telet. Utálom a hideget és nem bírom a havat. Természetemből fakadóan Vata vagyok, vagyis az éter és a levegő keverékének ayurvédikus konstitúciója (pszicho-fizikai alkat).  Eredendően könnyű vagyok és száraz, aktív és gyors, olyan mint a szél: könnyen magával tud ragadni a lelkesedés, vagy hisztissé válok mint egy tornádó, de akár hirtelen le is tudok nyugodni teljesen. Szeszélyes vagyok, szeles, és ki nem állhatom a hideg időjárást, a csípős északi szelet és a hó nehézkes nedvességét.

De itt vagyok, és már majdnem Karácsony van. És eddig még túléltem. A hangulati változásaim általánosságban kontroll alatt vannak, még nem fáztam meg és influenzát sem kaptam, ráadásul a sötét napok dacára egész jól érzem magam. Az optimizmus mindig győzedelmeskedik a szezonális depresszió ki-kibújó csírakezdeményei felett. Hát persze, hogy a jógám segít nekem napról-napra. A Vatáknak alapvetően melegítésre és stabilitásra van szükségük, hogy kiegyensúlyozzák száraz és igen aktív természetüket. Így hát ennek megfelelően alakítom ki én is a gyakorlásomat. Reggelente jó alaposan bemelegítek, felcsiholom a belső tüzet, aztán folytatom a Surya Namaskarral. A napüdvözletet mantrákkal végzem, hogy jobban összpontosítsam az elmémet, és hogy megnyugtassam az örökké vágtató gondolataimat.  Miközben mantrázok, gyökeret eresztek a sarkaimon át a földbe és megnyitom a szívemet. A Vaták hajlamosak a félelemre, szorongásra és alapvetően gyenge idegrendszerrel verte meg őket a sors, így aztán az kell nekik, hogy védelmet és tápláló szeretetet kapjanak. Minthogy az egyik elementáris összetevőjük az éter, a hang terjedésének természetes közege, a Vatáknak nagyon hasznára válik a kántálás és a mantrázás. Fokozott érzékenységük még inkább fogékonnyá teszi őket a hang gyógyító erejére.

Imádok énekelni, kántálni, azért is, mert ez annyira összehozza az embereket és megteremti a közösség melegét.

A múlt héten karácsonyi ünnepséget tartottunk az Asram jógaközpontban. A végén Steve, az egyik kedves amerikai kollégánk előkapta a gitárját és elkezdtünk énekelni. Csodálatos volt, ahogy lassan mindenki bekapcsolódott. Amikor kifogytunk a dalokból, megtanítottam a többieknek a Bolo Narayana kezdetű dalt, mindenkori kedvencemet Indiából. Ez a dal a Mysore-i oktatói tanfolyam résztvevőire emlékeztet, meg arra hogy hogyan is énekeltünk ott együtt. Ez a dal annyira boldog és vidám, hogy egyik este, az esti gyakorlás után,amint elindultunk felfele a chai cornerre, mind rázendítettünk ott az utca közepén. Hangosabbak lettünk mint az Indiaiak, de még a furcsa tekintetek sem tudtak csendre bírni bennünket. Csak dőlt belőlünk a hang, boldogsággal és lelkesedéssel töltve meg lelkünket. Belegabalyodtunk egymás eksztatikus énekébe és csak húztuk egymást bele egyre jobban ebbe a hangörvénybe. Az energiák magasra szöktek. Még most is, ahogy ezt írom, érzem a melegséget a szívemben. És aztán most, ahogy a többi tanárokkal énekeltük múlt héten, no hát a hatás itt sem maradt el. Hirtelen közelebb kerültünk egymáshoz, megosztottunk valamit, és baráti szerető kedvességet (metta) kreáltunk magunk  körül.

Szóval ha a Vaták melegségre vágynak, akkor legjobb ezt a felolvadást az emberi szeretet kályhája mellett keresni. A karácsonyi időszak remek lehetőséget ad ennek az érzésnek a táplálására. Ez az évben a legszebb ünnepünk, különösen ha bele tudsz olvadni annak  igazi szellemiségébe, és nem veszel el a karácsonyi shopping frászban. Nagyszerű lehetőség a Karácsony arra is, hogy beszélj olyanokkal, akiket már rég nem láttál, vagy hogy megint felvedd a kapcsolatot távolabbi rokonokkal. Igaz, hogy a Vaták szenvednek legjobban az évszaktól, de minden más alkatú emberre is kihat a tél hidegsége, nedvessége és sötétsége. Mindannyiunk kíván egy kis extra meleget, fényt és szeretet az életébe, különösen az évnek ebben a szakaszában. Úgyhogy csak légy magad az Ajándék, ajánld fel ezt a szerető kedvességet másoknak, mint a szíved legbelsőbb adományát. A fizikai ajándékok nem annyira fontosak, az embereknek vagy tetszik vagy nem, de ha adsz nekik egy igazi élményt, az velük marad sokáig. Sat Chit Ananda: vagyis Lét, Tudatosság, Boldogság, másként, Élet, Fény és Szeretet, a jóga „szentháromsága”. Add magadnak ezt az ajándékot, és oszd meg másokkal is.

Mindenkinek nagyon Áldott Karácsonyt Kívánok!
Sok szeretettel:
Yoginigabi 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése