Yoga, Ayurveda and acro yoga in Budapest - classes, philosophy also in English

2010. október 15., péntek

A jóga az otthonod

Stabilitásra vágysz. Békét akarsz. Egy olyan helyet szeretnél, ahova mindig visszatérhetsz. Szeretetre és biztonságra vágysz. Szükséged van egy keretre, amely összetart, amely megtart. Amely a legnehezebb pillanatokban is támogatást nyújt. Kell ez a biztos bázis az életedbe, melyet úgy hívnak OTTHON.

De hol van ez az otthon? Ez lenne az a nagy ház, amit végül megvettél? Vagy a feleséged és a gyermekeid? Ezek mind, még akkor is, ha általában megadják neked a kiegyensúlyozottság hamis illúzióját, olyan könnyen tovatűnhetnek. A jelzálog elviszi a házat, a társad hirtelen mást választ magának és az a nap is eljön, amikor a gyerekeid kirepülnek a családi fészekből. Életed legnagyobb pillanataiban egyedül vagy. Olyan mint a filmekben, a drámákban, amikor a kritikus szituációban a fókusz rászegeződik a főszereplőre és minden más elmosódik és elcsendesedik körülötte. A világ úgy tűnik megállt. Hasonlóképpen, egy valós élethelyzetben is megtapasztalhatod azt, hogy hirtelen valami furcsa űr nyílik körülötted. Magányodban elszigetelődsz és határtalan mély csönd zár magába. Végül magaddal kell lenned és önmagadban elégségessé kell válnod. Teljesen magadra maradtál.

Ezért a legjobb, ha ezt az otthont belül, önmagadban kezded el építgetni. Mégpedig azt a fajta „királyságot”, amelyet senki sem vehet el tőled. A legjobb befektetés a lelked talaján építkezni.

És itt segít neked a jóga. A jóga megadhatja azt a stabil alapot, azt a vázat, amelyre felépítheted az életedet. Még az élet viharaiban is megtartanak a jóga által biztosított tartópillérek (a dharmák, dharma szó szerint pillért, tartóoszlopot jelent). Az elme a mi nagy büszkeségünk, ellenben a legfőbb ellenségünkké is válhat. Annyi fájdalmat és szenvedést okoz nekünk negatív gondolatok, vágyak, megrögzöttség, kontrollálatlan érzelmek, vagy a végletekig fokozva hisztéria vagy depresszió formájában.

De “yoga chitta vritti nirodha”, vagyis a jóga az elme csapongásainak vagy zavarainak a megszüntetése, megnyugtatása. Ez a Patanjali féle Jóga szutrák második mondata, a jóga legáltalánosabb definíciója. A jóga segít abban, hogy visszatérj az alapjaidhoz, és visszahoz téged az igazi természetedhez, ami maga az örök nyugalom. Ez a valódi tudatosság.

Ha gondokkal küzdesz az életben, a jóga csak arra vár, hogy segíthessen. Ha túl sok feszültséget érzel magadban, akkor mindezt elengedheted ászanákon vagy a légzésen keresztül. A jógamatrac lehet a legjobb pszichológusod, különösen akkor, ha már elég tapasztalatra és tudásra tettél szert azzal kapcsolatban, hogy a különböző ászanák miként befolyásolják a mentális és érzelmi állapotodat. Ha már tudod, hogy:

  • melyik ászana melyik csakrával dolgozik,
  • hogyan tudod kiegyenlíteni a túlsúlyba került doshádat,
  • hogyan lazíthatod el az egyes izomcsoportokat,
  • miként lazulhatsz bele az izometrikus nyújtásokba teljes összpontosítás és kitartás mellett.

És ha már megnyugtattad magadat a testen keresztül, akkor lenyugtathatod az elmédet is. Úgy láthatod a realitást, ahogy az VAN, nem pedig az elme által kreált drámán és feliratozáson keresztül. A szemtanú álláspontja segít abban, hogy felül tudj emelkedni a személyes elfogultságodon és hogy korrekt módon tudd megítélni a saját helyzetedet.

Ha íly módon tudod önmagadat kontrollálni, és vissza tudsz fordulni a belső struktúrádhoz támogatásért, akkor egy teljességgel természetes módszerrel élsz. Olyan ez, mint amikor sokkot kapsz. Amikor annyira meg vagy lepődve, hogy nincs se időd, se erőd, se kedved jelenetet csinálni. Például, ha megsérülsz egy autóbalesetben  és sokkhatás alá kerülsz, akkor mindent úgy fogsz látni mintha az egy filmben történne: nem egy személyes nézőpontból szemlélődve, nem belefonódva az eseményekbe, hanem külső szemlélőként.

Ezt az állapotot mostanság többször is megéltem. A múlt héten volt egy kisebb autóbalesetem. És emlékszem, ahogy másodpercről másodpercre végignéztem, ahogy közeledtünk az előttünk lévő autóhoz. Kiabálni sem tudtam, csak néztem és befogadó üzemmódba kapcsoltam. Azt hiszem sokk ért, de ez a természetes folyamat segített abban, hogy fókuszált maradjak. Nem vesztettem el a fejemet. És ami még nagyobb szerencse, a vezető sem tette ezt.

A megfigyelő álláspontjára való helyezkedés a lehető legjobb természetes módszer arra, hogy hogyan őrizzük meg a hidegvérünket a veszélyes helyzetekben. Ez az elme cikázásának a természetes megnyugtatási módja, vagyis a természetesen bekövetkező jóga, ahogy az minden emberrel olykor megtörténik. Légy ennek tudatában,  és  még olyankor is, amikor nem következik be természetesen ez az állapot valamiféle sokkhatás miatt, akkor is figyeld magadat tudatosan. Végezz néhány ászanát, hogy megszabadulhass a nemkívánatos érzelmi állapotoktól, aztán ülj le és meditálj. Használj mantrát vagy pránajámát.  

Válj önmagadban elégségessé és tedd a jógát az otthonoddá. Egy otthonná, amely mindig hazavár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése