Yoga, Ayurveda and acro yoga in Budapest - classes, philosophy also in English

2010. július 26., hétfő

Érezd meg a belső Napod, hozz filozófiát a gyakorlásba

Egy ayurvédáról és annak filozófiai tételeiről szóló könyvet olvasgatva csodás megközelítésre bukkantam. Ennek értelmében a lélek maga a teremtés hatalma. Lelke nemcsak az embernek van, hanem az állatoknak és a növényeknek is, és valamennyi teremtett dolognak az univerzumban. Mindenben ott a lélek, mintha csak a Purusha, az abszolút tudatosság szétszórt szikrája lenne. Mikrokozmoszunkban minden az Univerzum alapelveit tükrözi. A kozmoszban a Nap a fény és minden élet forrása, hasonlóképp az emberben a lélek úgy jelenik meg mint a belső fény, amely fenntartja és élettel tölti meg az egész testrendszerünket. A lélek olyan mint a titok, a mi belső napunk, amely valahol a szív környékén helyezkedik el.

Létezik egy szanszkrit kifejezés, Hiranyagarbha, vagyis az arany kozmikus én, amely a teremtés forrása. Ez a lehetőségek állapota a megformálódást, a manifesztálódást megelőzően. Minden ebből született, ezért ezt arany tojásnak, vagy arany méhnek is nevezik. És az ayurvédában az ember lelke is olyan mint egy arany tojás, egy arany méh a szív tájékán, amelyben létezésünk magva  nyugszik. Ez tartalmazza emberi potenciálunkat, mivel a lélek kívánságai és motivációi alakítják a karmánkat, földi létezésünk történetét. A lélek által generált mágnesesség által mindaz hozzánk vonzódik amire vágyunk. A fizikai síkon ez a mágnesesség felel az egyes testrészeink összetartásáért és annak az energiának a megteremtéséért, amely segít szervrendszerünk fenntartásában.

 Imádom ezt az elméletet. Képzeld el, hogy ott rejtőzik valami értékes dolog a mellkasodban, a lehetőségeid az életed és energiád kincsesdobozaként. Van belül is egy Nap. Te vagy a fény, ha így jobban tetszik. Csak meg kell látnod és táplálnod kell napról-napra. És itt jön a csodálatos reggeli energetikai gyakorlat, amit Surya Namaskarnak, vagyis napüdvözletnek hívnak.
Minden jógaiskola figyelmedbe ajánlja ezt a gyakorlatot és nem véletlenül. Hiszen ez egy olyan nagyszerű mindent magába foglaló gyakorlatsor, amely az egész testet megmozgatja. Mihelyst beleásod magad egy kissé a témába, meglátod, hogy írók egész könyveket szenteltek a Surya Namaskar jótékony hatásainak. Elképesztő látni azokat a tudományos bizonyítékokat, amelyek igazolják, hogy ez a gyakorlatsor nemcsak az izmokat mozgatja meg, de az egész endokrin és szív-és érrendszert, a szerveidet, a hormonokat, de még az érzelmeidet is befolyásolja, ráadásul a pszichikus csatornákra, a csakrákra is hatással van. Ezért dicsérik hát annyira, mert a jógagyakorlás valamennyi főbb áldásában részesül az, aki egyedül csak a napüdvözletet gyakorolja napi rendszerességgel. Sok olyan írót és tanárt hallottam, aki azt tanácsolta, hogy ha mindennap gyakoroljuk a surya namaskart, akkor nem kell félni a betegségektől és az ember méltóságteljesen fog megöregedni. Hát legalább ez az utóbbi szempont kellene, hogy keresetté tegye a napüdvözletet, mivel annyi embert látok magam körül, akik mindenféle testi és egészségi problémával küszködnek, pedig még csak harmincas éveik közepén járnak! A mentális és fizikai rugalmasság pedig az út a testi és lelki jóléthez, hiszen energetikai szinten a prána, vagyis az életerőd csakis egy kellőképpen mobil testben áramolhat szabadon, amelyben nincsenek "dugulások".

Talán érdemes lenne megfontolni ezt a napi tizenöt perc gyakorlást ami alatt 6 teljes kör napüdvözlet megcsinálható, nem?

A napüdvözlet ráadásul mantrákkal is gyakorolható, ha a pszichédet is szeretnéd fejleszteni. Csak dióhéjban, az összes ilyen napüdvözlet mantra a Nap különböző neveit tartalmazza, logikus, hiszen a Napot igyekszünk köszönteni, úgy mint az életenergia szimbolikus forrását. Rendben, mondhatnánk azt is, hogy itt csak az indiai kultúra iránti tiszteletről van szó, de akkor nézd meg a hetedik mantrát.
 OM HIRANYAGHARBHAYA NAMAHA. = Üdvözlet az arany kozmikus Énnek.

 No, emlékeztet valamire?

 Látod, itt ez a kis sugallat a mantrák között, hogy Te magad is a teremtés forrása vagy. Benned van a korlátlan lehetőségek csírája. Azonban mindez a Te felelősségeden múlik, rajtad áll, hogy mit kezdesz mindezzel.

Ha szeretnél magadon dolgozni, akkor most megosztom veled azt, ahogy én gyakorolok. Mielőtt elkezdenéd a napüdvözleteket csinálni csak állj egy percig Tadasanában, az egyszerű állásban, kezek namastében a mellkas előtt és csak próbáld megérezni a kapcsolatot a kezeid és a szíved között.  Csukd be a szemedet és csak a szívdobbanásodra fókuszálj. Csak képzeld el ezt kis arany tojást, vagy magot ott belül, vagy csak gondolj egy kis fényes pontra. Érezd a testedet és vedd szemügyre a jelenlegi állapotodat. Utána kezd el csinálni a köröket. Igyekezz legalább 6 kört csinálni, mert ilyenkor végig tudsz menni közben az összes mantrán is, persze, ha akarod. Amikor befejezted, csak állj meg megint Tadasanában, ahogy az elején. Megint érezd a kapcsolatot, és gondolj a kis kincsesdobozra, amiben minden lehetséges. Megint fuss végig képzeletben a testeden és érezd az energiaáramlást. Hasonlítsd össze a mostani állapotot a kiinduló helyzettel és csak szemlélődj ezen egy vagy két percig.

Légy tudatában annak, hogy Te is egy kis szikra vagy és képes vagy arra, hogy fényt és világosságot teremts magad körül. Sose feledd, a jóga a tűz útja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése