Yoga, Ayurveda and acro yoga in Budapest - classes, philosophy also in English

2010. május 31., hétfő

Mindennapi mantrák

A jóga mindennapokban való megélése azt is jelenti, hogy felismerjük, felelősséggel tartozunk önmagunkért. Minden igazándiból rajtunk múlik és életünk is aszerint alakul, hogy mit is "gondolunk" ki magunknak.
Például a minap hazafelé tartottam és hirtelen rádöbbentem, hogy már megint egy régi gondolatminta kerített a hatalmába. Ebben a pillanatban arra is ráeszméltem, hogy ezt a gondolatmintát meg kell változtatnom, és erre csakis én vagyok képes. Így hát amint otthon voltam fogtam magam, elővettem egy papírt és elkezdtem összeszedni azokat a legtöbbet felbukkanó negatív gondolataimat, amik akár már évek óta is megfigyelhetőek voltak a gondolkodásmódomban. Na most olyan gondolatmintákra meg mondatokra kell gondolni, amik pont olyan borongós, egyébként is kissé depresszióra invitáló napokon jönnek elő mint ez a mai közel sem tavaszi májusvég.
No és leírtam hét mondatot. Ott voltak tisztán és kendőzetlenül előttem a papíron. Pőrén és meztelenül a maguk csúf negatívságában. Eképpen reflektorfénybe állítva némelyikük már első ránézésre butaságnak bizonyult, de voltak olyanok is, amelyek még így leírva is kiküszöbölhetetlen önbeteljesítő jóslatoknak tűntek. Úgy döntöttem, megpróbálom átprogramozni ezeket a gondolatokat és nagy agyalással ellentét mondatpárokat kezdtem fogalmazni. Minden formailag és/vagy tartalmilag negatív mondat mellé egy szigorúan pozitív (tehát mindenfajta tagadó szerkezettől vagy tagadószótól mentes) mondat került. Ezeket aztán még tovább is egyszerűsítettem, hogy minél inkább esszenciális és tömör megfogalmazásokat kapjak. Aztán az új mondatokat egyesével átmásoltam egy tiszta lapra a régi fecnit pedig összetéptem és eldobtam. Még csak emlékezni sem akarok az eredetiekre.
Van egy olyan beszéd- és lélegzéstechnika, ami arra hivatott, hogy az embert jobban a jelen pillanatba hozza megteremtve a jógában nagyon fontos koncentráció állapotát. Ez abból áll, hogy felolvasunk egy szöveget, és csak akkor mondunk ki egy vagy két szót ha éppen belélegeztünk és a kilégzéssel amíg könnyedén, erőlködés nélkül jön a levegő, addig "fújjuk" a szöveget. No ez egy nagyon hatásos módszer, ezt volt módon saját magam is megtapasztalni. Amikor ugyanis ezt gyakoroltuk Goában egy workshopon, az egyik kis német lány, aki csak úgy betévedt az óránkra ennél a gyakorlatnál, ráadásul pont amikor én olvastam, valami furcsa energiaélményem ment át. Talán a jelenlévők fokozott koncentrálása váltotta ki belőle ezt az állapotot, de a kezei és lábai teljesen görcsöt kaptak, teljesen leizzadt és beszélni se nagyon tudott. A csoport résztvevőiként mind megragadtuk egy egy testrészét és masszírozással meg ellazító szavakkal végül kb. negyed óra alatt sikerült normalizálni a helyzetét. Később elmesélte, hogy nem is tudott beszélni, mert teljesen elámult meg fényeket látott és hát ha minden jóga óra ilyen akkor ő máris rajongó. Nagyon aranyos volt, nekünk meg fantasztikus tapasztalás volt.
No, de visszatérve az én mondataimra, szóval megvolt a hét új mondat és ezeket aztán ezzel a technikával felolvastam magamnak. Ez a lassú és elmélyült, a szavak értelmét minden elemében átérző olvasás egyszerre segített is megjegyezni a szöveget, amit azóta magamban ismételgetek naponta, vagy bármikor amikor eszembe jut. És a dolog, ha lassan is de működik.
Például az egyik mondatom az, hogy "Mindenhol megtalál a boldogság és jó társakra lelek." No most ehhez elég volt egy hétre kimozdulnom az országból és a nemzetközi vonaton máris összeakadtam egy magyar fiúval aki érdekeseket mesélt, meg egy kanadai lánnyal, aki a beszélgetés végére kiderült, hogy tulajdonképpen reikki mester és hát nem volt véletlen a találkozásunk.
Jól meg kell fontolnunk tehát, hogy mire is gondolunk, mert az néha gyorsabban is, mint gondolnánk valóra válik.

5 megjegyzés:

  1. Errol a hangos felolvasasos jogarol hol lehet tobebt olvasni? Mi ennek a pontos neve, ha lehet angolul?

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Én ezt egy Delsarte workshop keretében tanultam. Nem gondolom, hogy lenne a gyakorlatnak külön neve.

    VálaszTörlés
  3. Akkor ennyi az egesz, jol ertem?:
    1.
    Belelegezni es kozben lassan 2-3 szot kimondani.
    (Mondjuk eleg hulyen hagzik belelegezve beszelni, a baratnom szerint felelmetes)
    2.
    Kifujjuk a levegot es kozben gyorsan hang nelkul, suttogva hadarunk amig csak van levegonk.

    Nincs semmi mas amit errol tudni kell/lehet?
    Egyatalan jol ertettem, mert amit irtal a cikkben nem nagyon erthetoen lett leirva. (Mar elnezest!) :)
    Koszi

    VálaszTörlés
  4. Jajajaj....
    No szóval,
    1. belélegzel (nem beszélsz közben)
    2. kilégzéssel olvasol egy két szót, amennyit még erőlködés, a levegő erőltetett kifújása nélkül tudsz
    Nem suttogva és nem hadarva. Pontosan ez a lényeg, TUDATOSAN, minden szót megrágva. Ez kábé olyan lesz, mint ahogy az Eckhart Tolle vagy az Osho beszélnek. Lassan, komótosan, tudatosan.

    No remélem így már ok.:)

    VálaszTörlés