Yoga, Ayurveda and acro yoga in Budapest - classes, philosophy also in English

2011. március 7., hétfő

Ászana fókusz No. 7: Trikonasana, a boldogság forrása


Az egyik kedvenc jóga könyvem, amiből anno elkezdtem jógázni, Paramhansa Jogananda amerikai tanítványának, Swami Kriyanandának (Donald J. Walters) a „Rádzsa jóga művészete és tudománya” című könyve.  Ez egy nagyon szisztematikusan felépített bevezetés a jógába, mindenkinek csak ajánlani tudom. Nekem olyan ez a könyv, mintha egy iskolai tankönyv lenne, mindezt a legpozitívabb értelemben véve. Értelmes, összeszedett, szisztematikus és mindemellett nagyon olvasmányos is.

A könyv jellegzetessége, hogy minden ászanához egy mentális megerősítést is fűz. Emlékszem, amikor először a Trikonászanához, vagyis háromszögálláshoz értem a „tananyagban”,  már akkor is megragadott az ahhoz fűzött személyes mantra: „Energia és öröm árasztja el testem sejtjeit. Öröm szálljon rám!”. Akkoriban mindig a gyakorlásom egyik fénypontja volt a Trikonászana, már vártam, hogy elöntsön ez a beszuggerált öröm érzés.
Igen, az ember sokszor így van ezzel, amikor valami újat tanul. Nem mindig tudja, hogy mit miért is csinál, csak követi a „mester” szavait. Én is arra gondoltam, hogy ez biztos csak egy jó kis önhipnózis, de hát ha használ, akkor kit érdekel, hogy mitől működik. Közben viszont tudom, hogy a jóga nem a hiten múlik, hanem minden, elsőre érthetetlen apróság mögött is valami nagy tudás húzódik. Egy-egy ászana ismerete éveket vesz igénybe, de mostanra annyit legalább megtanultam a saját tapasztalásomon keresztül, hogy a Trikonászana valóban a boldogság forrása lehet az emberben.

Hogy miért? Álljon itt most az, ami úgy gondolom, hogy bennem mostanra a megértés és tapasztalás szintjén egy kerek egésszé összeállt.

A Trikonászana nagyon nagy hatást fejt ki a köldöknél a hasi idegközpontra, más néven a solar plexus nevű ideggócra, amit a jóga nyelvén a Manipura csakrának szokás megfeleltetni. 

Ha energetikai oldalról tekintjük, akkor a napfonat csakra az emberi önbizalom, a személyes erőnk központja. Szokásos a Napközpontnak is nevezni, az aktivitás, az életerő és a dinamizmus jelképeként. Ha az embernek rendben van ez a csakrája, akkor képes a teljes önkifejezésre, hatalmában áll megtenni és elérni mindazt, amire vágyik. Képes önmagát megbecsülni és önmagáról gondoskodni. Ez praktikusan megjelenhet egy általános életbe vetett bizalom, vagy tipikusan a karrierrel, munkával való megelégedés formájában. Ha pedig úgy érezzük, hogy a munkánk, az egónk (itt most úgy mint az önfenntartó képességünk, életösztönünk), valamint a magunkba vetett hitünk terén rendben vagyunk, akkor ez egyértelműen a boldogságot, a sikert jelenti. Ez az anyagi szemlélet csúcspontja, ami az energiatestben a harmadik csakra szintjén nyer kifejezést. Ennél persze vannak felsőbbrendű célok is az életben (felsőbb csakrák feladatai), de boldogságunk alapfeltétele, hogy elsődlegesen itt az anyagi világban is megálljuk a helyünket.

Fizikai oldalról a solar plexus a hasnyálmirigy, a pancreas működésével és a vegetatív idegrendszerrel áll kapcsolatban. Az előbbi  felelős az inzulin nevű hormon termeléséért, amely a cukor emészthetőségét szabályozza a testben. Ha filozófikusabban akarok fogalmazni, akkor a hasnyálmirigyen múlik, hogy mennyi édességet tudunk beengedni az életünkbe. Mennyire tudja megengedni a szervezet önmagának az édes élményeket. Érdekes, nem? A másik, a vegetatív idegrendszer pedig szintén fontos alappillére a nyugalmunknak és kiegyensúlyozottságunknak, ami megint előfeltétele a boldogságnak. Izgatott, vegzált ember nem igazán tud ellazulni és örülni.

Mindemellett, a Háromszögállásnak nagyon sok egyéb pozitív hatása is van. Nagyon erősíti és formálja a lábakat és a combokat, farizmokat. Legyalulja a derék körüli felesleges úszógumikat. Mivel ilyen nagy oldalirányú nyújtást fejt ki a hasi szervekre, áldásos hatással bír az emésztési rendellenességek terén is, különösen a gyomorégés, a renyhe bélműködés, székrekedés, májnagyobbodás enyhítése terén, de fontos ászana a cukorbetegek számára is.

Ayurvédikus szemszögből nézve az emésztéssel kapcsolatos pozitív hatásait az is megmagyarázza, hogy ez a póz nagyban felszítja az emésztő tüzet, az Agnit és növeli a bennünk levő Pitta doshát, a tűz és víz elemeket ötvöző testnedvet.

A Trikonasana nem egy egyszerű póz, de szerencsére rengeteg variációja lehetséges a fizikai állapot, az ayurvédikus dosha és az egészségügyi szükségletek figyelembe vételével. A MÁS jógán is háromféle verzióban gyakoroljuk azt a legkedvezőbb hatás elérése érdekében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése