Yoga, Ayurveda and acro yoga in Budapest - classes, philosophy also in English

2013. március 28., csütörtök

Megéri jógaoktatónak lenni?

Ha jógaoktató képzésen gondolkozol, nagyon aktuális a kérdés:

Megéri e manapság jógaoktatónak lenni?


Személyes tapasztalatom az, hogy manapság nagyon ellentmondásos dolog jógával foglalkozni. Egyrészt fantasztikus érzés embereket segíteni, látni ahogy fejlődnek, ahogy szépen lassan testileg és lelkileg is formálódnak.
Másrészt valóban rengeteg irányzat létezik és nehéz eligazodni, ráadásul nehéz felvenni a versenyt a nagyon trendi, bár a jóga szellemiségétől rendszerint nagyon messze álló jól marketingelt iskolákkal.

Ebben a hatalmas “versenyben” viszont csak az fog csúnyán szólva talpon maradni, aki minőséget képvisel és emellett hitelesen és hatékonyan kommunikál. Éppen ezért az Agnisoma Ayurvédikus Jógaoktató képzése arra összpontosít, hogy Te minden fontos tudást megkapj ahhoz, hogy minőségi oktatóvá tudj válni, aki sokkal többet tud, mint az átlag.

Ayurvédáról még a legtöbb oktató sem hallott. A jógaoktató képzéseken tipikusan nem találkozhatsz ayurvédikus ismeretekkel, vagy csak nagyon felszínes információkkal. Az indiai modern ayurvédikus orvosok is csak egy szekularizált, vagyis letisztított ayurvédát tanulnak, amiből angol gyarmatosító hatásra csak pont a lényeg, a Lélek maradt ki. Az Ayurvéda sokkal több mint néhány napi rutin, életvezetési elv, vagy masszázstechnika elsajátítása.

Az Ayurvéda egy szemléletmód, egy segítő eszköz, amely a jógát orvosi ismeretekkel kiegészítve segít az egészség megőrzésében. Ha még nem találkoztál a korábbi cikkemmel, olvasd el most: Miért kellene minden jógásnak megismerkednie az Ayurvédával?

Ha ismered az Ayurvéda tételeit, képes vagy egyénre szabott gyakorlatokat adni a tanítványaidnak, ezáltál ők pedig sokkal hatékonyabb fejlődésre képesek. Ilyen odafigyelést és egyéni szemléletmódot a nagy iskolák nem tanítanak. Ott a lényeg a létszám és az, hogy minél egyszerűbben lehessen tömegeket megmozgatni. Az ayurvédikus jóga lényege a személyre szabottság és a szeretetteljes odafigyelés. Ez a két dolog ki fog emelni Téged oktatóként a tömegből.

Az ayurvédikus jógaoktató képzésen:
  • megtanulod és integrálhatod a jógázásodba az Ayurvéda szemléletmódját,
  • minden alkalommal gyakorolni fogod a tanítást, így fokozatosan készülhetsz fel arra, hogy hogyan állj ki az emberek elé,
  • magadról és magadtól is rengeteget fogsz tanulni, mert itt nem dogmák, vagy guruk gondolatainak feltétel nélküli elfogadására kérünk, hanem arra tanítunk, hogy hogyan kell saját lelked laboratóriumán keresztül megszűrni és letesztelni a hallottakat és azokat így személyes tapasztaláson át átadni másoknak,
  • felvértezünk néhány praktikus tanáccsal, hogy hogyan marketingeld magad hatékonyan, mégis jógikusan.

Végezetül ajánlom figyelmedbe a kedvenc filmemet, amit szerintem mindenkinek látnia kell, aki jógázásra adja a fejét. Legyen szó most akár jógagyakorlóról vagy jóga oktatóról. Ha ez sem rettent el a jóga ellentmondásos, de felemelő világától, akkor itt a helyed.


És még egy fontos dolog! Ne halogass, az idő múlik, és a fontolgatástól nem lesz több a tapasztalás. Ha úgy érzed, hogy most van itt az idő, akkor küldd el a bemutatkozódat legkésőbb még április 1-ig. Ha most nem jössz, akkor megint ilyen képzés csak egy év múlva lesz. Ha még nem ismered a képzés részleteit, kattints ide az Ayurvédikus jógaoktató képzés oldalára!

Remélem találkozunk! Várom a bemutatkozódat!
Namaste
Yoginigabi


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése