Yoga, Ayurveda and acro yoga in Budapest - classes, philosophy also in English

2010. november 2., kedd

Ayurvéda, a létezés művészete

Két hetet töltöttem Sárospatakon. Csodálatos ez a kis város középkori kastélyával a Bodrog partján. Azért jöttem ide, hogy megtanuljam és elsajátítsam az ayurvédikus masszázs ősi tudományát. Két hetet töltöttem itt egy keralai mesterrel, aki itt működik ebben a Bioháznak nevezett kis paradicsomban.


A háznak és az egész helynek nagyon kellemes a kisugárzása, nyugodt, őszinte és igazán tiszta. A folyó és a természet közelsége pedig egyszerűen idilli. Minden nap jógával indítottam a ház lenyűgöző tetőszerkezete alatt. Egy reggel arra figyeltem fel, hogy ahogy a ház felé közeledtem jobbomon a Nap fénylett, balomon pedig még a Hold sápadozott. Ha és Tha, Nap és Hold együtt, a két energia a női és a férfi egyesülése, én meg felmegyek a lépcsőn, hogy elvégezzem a reggeli gyakorlásomat.

A David Frawley-s ayurvéda kurzusból már megtanultam, hogy mindenben észre kell vennünk a Purushát, a tudatosságot és a Prakritit, a természetet, még a legkisebb mindennapi dolgokban is, amelyek a hétköznapokban körbe vesznek bennünket. Nem is tudtam volna ennél remekebb helyet elképzelni ennek az elméletnek a gyakorlatba való átültetésére, hiszen az öt elem jelenléte annyira nyilvánvaló volt. A víz ott csordogált a telek végében a békés és tiszta Bodrog képében. Minden reggel a föld szagával keltem és érezhettem a szelet. Ősz által megfestett levelek hullottak a fákról, de közben néhány reggelen már a tél is otthagyta ujjlenyomatát a füvön hajnali dér formájában. Az évszakok játszadozása elképesztő volt és ha kellőképpen figyelmes volt az ember, akkor megérezhette a napi változásokat a testében és a hangulatában is.
Az Ayurvéda segít megérteni ezeket a testi változásokat, amelyek nagyon gyakran az időjárás és az évszakok állapotának kézzelfogható leképeződései.

Csodálatos eszközt kapsz a kezedbe, ha megtanulod, hogy mindezek miként is befolyásolhatják az egyedi ayurvédikus konstitúciódat, és hogy miként kellene magadat előkészíteni ezekre a behatásokra. Mindez nemcsak egy jó módszer arra, hogy hogyan őrizzük meg az egészségünket és védjük ki a test egyensúlyának felborulását, hanem egyúttal  segít megérteni hangulatváltozásaink okait is és azt, hogy hogyan kezelhetjük a mentális/pszichológiai  problémáinkat. Ha megtanulod felismerni az elemek munkáját a testedben és meglátod, hogy mennyire össze vagy kapcsolva a természettel,  akkor ez egy remek módszer arra, hogy harmóniába kerülj önmagaddal, másokkal és a Földdel. Mindenki panaszkodik, hogy mennyire eltávolodtunk a természettől, ellenben ez az ayurvédikus tudás segít neked abban, hogy megint kapcsolatba kerülj a természet erejével még akkor is, ha éppen városi környezetben élsz.

Az Ayurvédikus masszázs is az öt elem elvére épül. Kicsit más sebességgel, nyomással kell megmasszírozni, illetve egyáltalán más hangulatot kell teremteni egy Vata, Pitta, vagy Kapha ember számára. Az olajválasztásnak is nagy szerepe van a kezelésben, hiszen a különféle olajok különböző minőségeket hordoznak magukban. Éppen ezért mindhárom ayurvédikus alkatnak speciális, és hozzájuk illeszkedő olajra van szüksége.

Amint beszélgettem Enikővel, ennek a kis központnak az igazgatójával, elmondta, hogy mennyi ember, akik súlyos psoriasisszal, multiplex sclerosissal, arthritisszel vagy még akár mentális problémákkal is keresték fel őket, milyen csodás gyógyuláson mentek keresztül egy kiadós masszázsterápia sorozat után az Ayurpatak központban.

Igen, mert az ayurvédikus masszázs nem pusztán egy frissítő masszázs, hanem része egy gyógyító folyamatnak. Tipikusan a Panchakarma terápia előtt szokták alkalmazni, amely öt, a testre elég agresszív tisztító eljárást foglal magában (például hánytatás, hashajtás, beöntés, orrbacseppentés és vércsapolás) annak érdekében, hogy a testet megtisztítsa a méreganyagoktól (mala). Itt az Ayurpataknál nem folytatnak ilyen eljárásokat, viszont már azt is érdekes volt hallgatni, hogy mi mindenre képes már a masszázs is csak önmagában.  
Habár meg kellett tanuljak egy nagyon fontos dolgot. A masszázs megadja a technikát, de ez még nem minden. Ahhoz, hogy az igazi gyógyulás bekövetkezhessen Lélekre van szükség. Ha ayurvédikus masszázzsal szeretnél foglalkozni, akkor először azzá a személlyé kell válnod, aki megnyílik a Purusha és a Prakriti erői számára. Ezért volt az, hogy a mesterem, Suddha is minden masszázst egy kis imával és kántálással kezdett. 

Azzá a csatornává kell ugyanis válnod, akin keresztül a tudatosság áramolhat és működhet. Annak érdekében, hogy elérd azt a különös érintést, amit a vendég is igazán meg fog érezni, először magaddal kell kezdened.  Koncetrálj, meditálj és Légy. Az ayurvéda először és elsősorban a létezés, a lét művészete.

Mindenkinek, aki egy csodálatos masszázsra vágyik, amely egyedülálló Magyarországon, de még a régióban is, ajánlom, hogy keresse fel a www.ayurpatak.com oldalt, az Ayurpatak központot, amely a Kerala Ayurvedic Healthcare magyar intézete www.keralaayurvedichealthcare.com.
 
Elakizhi kezelés - Suddha és én

   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése