Yoga, Ayurveda and acro yoga in Budapest - classes, philosophy also in English

2013. április 22., hétfő

Tavaszi méregtelenítés - ha nem szereted a drasztikus kúrákat


Tavaszi méregtelenítési tippek

A Tavasz a megújulás időszaka, de minden háziasszony tudja, hogy csak akkor lehet újjá varázsolni egy lakást, ha először tartunk egy jó alapos tavaszi nagytakarítást.

A tavaszi méregtelenítés fókuszában a máj áll. A téli zsírosabb, cukrokban, tápanyagokban, keményítőkben gazdagabb ételei után most talán Te is ösztönösen érzed, hogy könnyebb ételekre, több zöldségre és aktívabb mozgásra vágysz.
Nagyon sok drasztikus májtisztító kúra létezik. Többet nézegettem mostanában én is, de arra jutottam, sokkal jobb a “sok kicsi sokra megy” megközelítésmód, vagy a “lassan járj tovább érsz”. Mindenki rohan és gyors megoldásokat akar, de a szervezetet nem éri meg ennyire sokkolni. Így álljon itt néhány tipp, amelyekből érdemes és könnyű néhányat beépíteni a napi menetrendedbe, hogy ne szenvedj a Napoleont a Waterloo-i csata előtt gyötrő “crise de foie”, vagyis májkrízis (vagy francia szójátékkal “hit krízis” - crise de foi) esetétől. Nem ért rá kikezelni a máját, és el is veszítette a csatát. De Te adj időt magadnak és légy a győztesek között:) Légy az egészség bajnoka!

Ha ezeket a kis tanácsokat megfogadod, akkor két-három hét után érezni fogod a tavaszi fáradtság helyett a tavaszi frissességet, az életbe vetett bizalmat és a jókedvet. No és persze nem árt mellé jógázni.


  1. Gyermekláncfű – friss, zöld leveleit megtalálod a biopiacon, vagy erdei réteken. Dobj belőle, amikor csak eszedbe jut néhány szálat a salátádba, vagy fogyaszd naponta a szárított leveleket teaként!

  2. Lenmag – megkönnyíti a salakanyagok kiürülését és remek rostanyag. Emellett tökéletes omega 3 forrás, még a szívnek is jó. Dobj néhány szemet a főtt rizsbe (még jól is néz ki), vagy add hozzá a zöldségraguhoz (sabji)! Őrölve is fogyaszhatod: egy teáskanálnyit vízzel elkeverve reggelente, így még több szívódik fel belőle.

  3. Kurkuma – remek gyulladásgátló, megvédi a májat a méreganyagoktól és segíti az epe ürítést. Az Ayurvédikus konyha alapja, de ha eddig nem használtad, most mindenképpen vedd fel az alapanyagaid közé. Fűszerezz vele bármilyen főételt, levest, vagy akár kását. Csak figyelj, hogy ne tegyél túl sokat belőle, mert akkor megkeseríti az ételt.

  4. Citrom – megkönnyíti az enzimek kiválasztását és segít a méreganyagokat vízben oldhatóvá tenni, hogy azok könnyen távozhassanak a testből. Igyál langyos vízből limonádét egy kis reszelt gyömbérrel vagy akár őrölt lenmaggal megspékelve. Érdekes, hogy bár ízre savas a citrom, belül mégis a test lúgosítását segíti elő és így segít kiegyensúlyozni a test kémiáját.

  5. Cékla – csodálatos B3, B1 és C vitamin forrás, továbbá tartalmaz béta karotint, vasat, magnéziumot, cinket és kálciumot. Ezek mind szükségesek a tökéletes méregtelenítéshez és a máj és az emésztőrendszer egészségének megőrzéséhez. Fogyaszd akár lé formájában, nyersen salátákban, szendvicsekben, vagy főtt formában.

  6. Máriatövis – aktív anyaga a silymarin segít a sejtregenerációban. Ez az egyik leghatékonyabb májerősítő gyógynövény, de csak kis mennyiségben fogyaszd. Tedd a máriatövist teakeverékbe (pl. gyermekláncfűvel, csalánlevéllel, szagosmügével vagy ánizsmaggal keverve) és igyál belőle napi 2-3 csészével.

  7. Csírák, különösen a brokkoli csíra – a csírák köztudottan sokszorosát tartalmazzák egy-egy kifejlett növény összetevőinek. Rendkívül gazdagok vitaminban és ásványi anyagokban. A brokkolicsíra fogyasztása egy 2012-es kutatás szerint segít a légúti szennyeződések kitakarításában és csökkenti azok káros hatását is. Egy másik 2005-ös kutatás szerint a brokkoli segít a rákos sejtek kiválasztásában és a májrák megelőzésében.

  8. Kén tartalmú zöldségek mint a zöldspárga vagy a kelbimbó. A kén segíti a májban a zsír lebontását és annak az epén keresztül történő ürítését. Viszont ne lepődj meg, ha esetleg kénes szagú lesz a vizeleted tőle. Semmi pánik, ez teljesen természetes és ártalmatlan.

  9. Fokhagyma – az elmaradhatatlan detox kellék. Hatásos fertőtlenítő, vírusölő, természetes antibiotikum. Segít eltávolítani a pathogéneket és a belső méreganyagokat is. Ráadásul a fokhagymában is van egy kis kén, ami segíti a máj hatékonyabb működését.

Csodálatos tavaszt és napsütést kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése