Yoga, Ayurveda and acro yoga in Budapest - classes, philosophy also in English

2012. december 29., szombat

Fekete hó – avagy a Mákos guba/Mákos tofu rejtélye


Karácsonykor Anyukám otthon egy adag mákos gubát szolgált fel nekem. Fehérkifli, tej és egy rakás mák. Tudom, hogy ez szezonális dolog, de nem értettem sosem, hogy miért esszük ezt a lehetetlen ételt Karácsonykor. És mindig csak akkor. Pláne, ahogy megláttam a fehér lisztes kiflidarabokat, máris arra gondoltam, hogy no aztán ebben nem sok minden tápláló van. Ráadásul kiherélt tartósított tejjel készült. De legalább egy dolog létjogosultságot ad ennek az ételnek. Ez pedig a MÁK.

“Kedvenc” évszakom van megint, tél, amit ki nem állhatok. Ha lehetne, törölném az életemből. Hideg van, sötét és minden olyan komor. Meg ott az a rengeteg ruha, amit szkafanderként kell magamra öltenem, hogy egyáltalán ki bírjak menni az utcára. Ráadásul itt van még a Karácsonyi rohanás emléke, sőt nem is emlék, most év végén elképesztően sok feladat szakad rám. Amikor megpihennék, akkor is csak ideges leszek, hogy “ejj, nem érünk erre rá”. Ha nem csinálhatok semmit, hamarosan idegösszeroppanást, vagy depressziós rohamot kapok. Ha meg nincs mellettem internet, úgy érzem megszűnt a világ.

Karácsonykor megpróbáltam meghízni, de annyira túlettem magam, hogy inkább csak bedugultam az egésztől. Ejj, ejj, yogini, hol marad a tudatosság? Már aludni sem tudsz? Még álom helyett is csak a világvége utáni új kezdet izgalmai foglalkoztatnak?

Magadra ismersz a történetemben? Ha igen, akkor valószínűleg neked is éppen Vata (ártó szél) túltengésed van. Pláne ha eleve vékonycsontú, születetten izgága Vata konstitúcióval, vagyis testi-lelki alkattal rendelkezel, ráadásul még a Természet is fokozza körülötted a Vata hideg, száraz, szeles, kemény minőségeit.

Egyszóval jó lesz odafigyelni magadra, mert a Vata az egészséged kulcsa.

Ma hazamentem és este a nagy pörgés után rájöttem, hogy ennem is kéne még valamit. Gyorsan, valami finomat és táplálót, meg jó lenne, ha le is csillapítaná a magas Vatámat. Csináltam hát egy kis tofu sautée-t cukkinivel és rengeteg MÁKKAL. Ahogy a Ghín elkezdett egy picit sercegni a kipattogzó mák és jött az illata, rögtön összefojt a nyál a számban. Arany színűre pirítottam a tofut és akkora élvezettel faltam be, hogy csak na.

A ghí remekül olajoz belülről és magas az omega 3 tartalma is. De hogy ne hízzak tőle, hanem hogy inkább az agyamat olajozza, tettem hozzá egy kis kurkumát is. Ez mondjuk nálam majdnem minden ételben alap. A kurkuma ugyanis általában támogatja a tápanyagok asszimilációját. A vacsorámat melegítő hatású fűszerekkel ízesítettem, tengeri sóval, koriandermaggal, köménnyel.

A mák nyugtató hatású, nem véletlen, hogy népi gyógyászat is előszeretettel használta az idegek megnyugtatására. De az sem véletlen, hogy a Karácsonyi ételeink, a guba, a beigli, ennyi mákot tartalmaznak. Olyan mintha ösztönszerűen éreznénk, hogy a kinti éghajlat éppen elbillenti a Vata doshát és ezzel próbáljuk magunkat egy kicsit lehiggasztani. A mák melegítő hatású is és segíti az emésztést, vagyis serkenti az Agnit, az emésztő tüzet és előmozdítja a tápanyagok hatékonyabb felszívódását. Kiegyensúlyozza a növények puffasztó hatását. Összehúzó hatású, így megfogja a hasmenést, de hatékonyan alkalmazható a köhögés, a hasi fájdalom, az idegbántalmak és az álmatlanság kezelésére is.

Azért hogy tutira tudjak aludni, egy kis kamillateát is elszopogattam lefekvés előtt.

ÉS akkor a RECEPT:

Hozzávalók:
fél csomag natúr Tofu
Egy kisebb cukkini
2 evőkanál mák
fűszerek
füstölt sajt

Serpenyőben olvaszd ki a ghít, tegyél hozzá koriandermagot, kurkumát, köményt. Hagyd egy kicsit pattogni a koriandert, majd add hozzá a mákot, meg egy kis vizet (a mák összehúzza, magába zárja gyorsan a zsírt). Majd mehet hozzá a vékony csíkokra vágott tofu. Adj hozzá kis sót, még kurkumát két csipetnyit és hagyd hogy elkezdjen egy kicsit pirulni a tofu. Majd add hozzá a cukkinit. Ne várj aztán már sokat, a tofut előbb pirítsd meg, aztán a cukkini már csak puhuljon egy kicsit, de hadd maradjon meg még a friss, vizes érzete. Én a végén egy kis füstölt sajttal tálaltam magam nagy örömére:)
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése