Yoga, Ayurveda and acro yoga in Budapest - classes, philosophy also in English

2012. január 5., csütörtök

Miért spirituális az Akro jóga?

Én imádom az akro jógát. Amióta csak kapcsolatba kerültem vele és elkezdtem gyakorolni rajongó vagyok. Elmondhatatlan, hogy a két év alatt mennyit fejlődtem, és az a legviccesebb, hogy tudom, egy év múlva már azon a szinten is nevetni fogok, ahol ma állok. Egyszerűen ebben csak fejlődni lehet és jobbá válni.
Miért? Mert az Akro jóga nemcsak fizikailag emel fel, de mentálisan és spirituálisan is. Igen, növeli az adrenalin szintet, ezért könnyű gyorsan beleszeretni, de ha spirituális töltet nélkül csináljuk akkor csak egy spontán, jópofa testgyakorlásról marad. Pedig az akro jóga elképesztő kihívások és lehetőségek elé állít, akár spirituálisan is, mivel az ember alkalomról-alkalomra meg kell hogy haladja benne a saját határait, félelmeit, gondolati merevségeit. Ez a fajta lelki transzformáció viszont csak a teljes figyelem és a kölcsönös odafigyelés jegyében történhet meg.

Az akro jóga  avatott kezekben és megfelelő hozzállás és szeretet mellett valóban spirituális gyakorlattá válhat és csodákra képes.

Az egó maga a keret, amivel naponta azonosulunk, a fizikai adottságaink, a hiedelmeink, a korlátaink, a megrögződéseink, a Cogito ergo sum, hogy azt hisszük, attól vagyunk, amit gondolunk. Az akro jóga nagy lendülettel támadja be pont ezeket a korlátokat, és olyan területekre visz, ahol a gondolkodásnak, az agyalásnak nem mindig veszzük hasznát.

A levegőben például egy egészen más testtudatra van szükségünk. Amint felemelnek és fejjel lefele lógsz, máris nem olyan könnyű megállapítani még oly egyszerű dolgokat sem, mint például hogy merre van a kezed vagy a lábad. Viszont adott esetben gyors cselekvésre van szükség, ösztönös test-intelligenciára, különben akár könnyen le is fordulhatsz. Ráadásul együtt kell működni egy másik emberrel, aki szintén hordozza a saját félelmeit, nehézségeit, gondolati mintáit.

Amikor akadályokba ütközöl, az mindig azt jelzi, hogy készen állsz a megoldásra, esélyt kaptál éppen a  fejlődésre. A nehézség egy lehetőség. Lehetőség a határaidon való felülemelkedésre, a bizalomra a teljességben és a gondviselésben. Lehetőség arra, hogy megtapasztald, ki vagy valójában. Hogy az a határtalan lény vagy, aki akár harmincon felül is képes megtanulni kézenállni, sőt dacolva az idő múlásával egyre fiatalabbá válni. Aki képes megérteni a saját korlátlanságát és megtapasztalni milyen az, amikor hagyod hogy a kreatív energiák rajtad átáramoljanak.

A kedvencem az egyik pánikbeteg tanítványunk, aki agoraphobiában szenved. Nem bírja a tömeget, és nála hat ember már annak számít, illetve azt, ha tempósabb zene szól, sőt vannak olyan mozdulatok, amelyeknél kifejezetten érzelmi pánikrohamok törnek rá. Néha egészen sírós állapotokkal küszködik nálunk, de mégis jön rendíthetetlenül és mi minden alkalommal boldogan nézzük, ahogy egyre jobban tologatja szélesebbre a határait. És a határokon túl már látszódik a szabad ég is, a teljes félelemmentes, szabad állapot. Remélem sikerül ide is elkísérnünk, mindenesetre addig is mély hálát érzek, hogy ilyen bizalmat kaptunk és ilyen nagyszerű emberekkel foglalkozhatunk az Akrokommandón.
Ráadásul pont ez a tanítványunk lassan tökéletesen áll kézen, mindössze néhány hónap gyakorlással a háta mögött. Egyre magabiztosabb és határozottabb.
Öröm nézni.

Az egó mindig negatív érzelmekből táplálkozik és főleg abból, hogy elhiteti kicsi vagy és be vagy zárva ebbe a testbe, ebbe a pszichés alkatba. Mert kaptál egy pofont hat évesen és tudod hogy emiatt vagy ilyen meg ilyen és hát erre mindent rá is fogsz. De ne hagyd magad, te nem ez vagy.

Amikor nézem magamról az akrós felvételeket, el sem hiszem, hogy ez én vagyok. A félvakon született nyeszlett kis koraszülött cérnagyerek, aki anno végig fel volt mentve testnevelésből. És mégcsak nem is a görnyedthátú, agyember jogásznő néz vissza rám, hanem valami egészen más lény.

Csak nézz meg itt:
Akrokommando 2011 összefoglaló




Dokumentumfilm rólunk


Én is változom, az akrózás egészen új dimenziókat hoz nemcsak a fizikai létezésembe, de a mentális, főleg a  kreatív önkifejezésem terén is.

Ma reggel gyakorultunk Gergővel és egy eufórikus pillanatban olyat impróztunk egy számra hogy magunk is meglepődtünk. Harmónia és összhang, elmondhatatlan érzés ezt megélni. Érzem hogy közben áthat a testtudatosság is, szinte kívülről látom, hogy mi hova fog érni és már benne is vagyok. És olvassuk egymás gondolatát. A magunk módján megéljük az Egység tudatát.

Kívánok mindenkinek hasonlókat
Hajrá Akrokommandó! Akro jógát mindenkinek!
www.facebook.com/groups/akrokommando


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése