Yoga, Ayurveda and acro yoga in Budapest - classes, philosophy also in English

2011. január 19., szerda

Ayurvédikus jóga, személyre szabott jóga

Az Asram jógaközpontban a vége felé közeledik az ayurvédikus jóga tanfolyam.
Nagyon szeretem ezt az órámat, hiszen a folyamatos visszaigazolásoknak köszönhetően ez egy nagyon intenzív tanulási folyamat nekem is. A résztvevők lelkesedése és nyitottsága hétről-hétre nekem is motivációt jelent. És fantasztikus érzés látni, ahogy egyre jobban megértik saját testük és lelki folyamataik működését és egymásra hatását.

A kurzus során nagyon provokatívan az a célom, hogy megismertessem az emberekkel, milyen módon hatnak rájuk a különböző gyakorlatok. Itt nem csak maga a gyakorlat hatásáról van szó, hanem arról a "hangulatról", az instrukciók minőségéről is, aminek a szellemében egy adott óra zajlik. Mindannyian észleltük már az általános iskolában is, hogy volt olyan tanár, tanítási stílus, amely jobban bejött, jobban megfogott bennünket és volt olyan, amely kevésbé. Az Ayurvéda segített nekem megérteni, hogy miért is. Hiszen minden megfogható az öt őselemen keresztül. Az öt alapvető minőség pedig most már életem és mindennapjaim alapvető mérőeszközévé, "lakmusz papírjává" vált, és ezáltal egyre jobban képessé válok a saját belső történéseim és azok fizikai megnyilvánulásainak tökéletesebb megértésére és a felborult egyensúlyok helyreállítására.

Az Ayurvéda a mindennapi ember életminőség-javító és egészségmegőrző rendszere. Nem kell hozzá elvonult aszkétának, de még jóginak sem lenni, hogy tanácsait megvalósítsuk a mindennapjainkban. Nem is ez a cél. Az Ayurvéda az Élet tudománya, alapvetően a megelőzés és a gyógyítás módszere. Sokkal jobban koncentrál az itteni életre és a földi bajokra, a test és az elme, mint fizikai valóságunk problémáira. Természetesen a legmagasabb szinten az ayurvéda is a lélek felemelésére és a valós isteni természetünkkel való egyesülésre vezet, de elsődleges szintjein sokkal praktikusabb, gyakorlatiasabb mint a jóga. A jóga alapvetően spirituális út, vagyis szanszkritül Sadhana, amely az első lépéstől az utolsóig a test és szellem meghaladására törekszik, hogy végre a lélek birodalmába léphessen a gyakorló. Minden fizikai gyakorlat, légzés és tisztítás ahhoz szükséges, hogy a jógi minél hamarabb képes legyen zavartalanul meditálni. A fő fókusz a meditáció és ezen keresztül a közvetlen megismerés, tudás megszerzése az élet nagy igazságáról. Az Ayurvéda viszont jobban fókuszál a "kezelésre", ezt az elnevezése is sugallja, Chikitsa = kezelés, és több figyelmet szentel a fizikai test bajainak. Talán a mai ember számára éppen e miatt is sokkal egyszerűbb a jógát az ayurvéda szemszögéből megközelíteni. Mert sokkal praktikusabban megértheti, hogy mit és miért is csinál. Enyhítheti fájdalmait és hétköznapi problémáit vele, első szinten a nélkül, hogy egy magasabb spirituális cél elérése mellett kellene elköteleződnie, amely sokkal nagyobb elszántságot, lemondást, önfegyelmet és motivációt igényel.

Az Ayurvédikus jóga pedig működik, nagyon is jól. Számomra döbbenetes, hogy a tanítványaim milyen tüneteket és történeteket meséltek nekem hétről-hétre. A Kapha kiegyensúlyozó órától az egyébként nagyon lelkes Pitta lányaim teljesen kikészültek (világos, hiszen abszolút nem nekik való volt), viszont a Pitta órát annál inkább élvezték. Olyan Kapha lány, aki egyébként természeténél és fizikai adottságainál fogva ódzkodott az erőteljesebb hátrahajlásoktól és a gyorsabb gyakorlatoktól a Kapha óra után viszont teljesen felélénkült és feltöltődött. De talán a legnagyobb örömöm, hogy a súlyos Vata egyensúlytalansággal és IBS-sel küszködő Vata lányom egyre nyugodtabb és a haspuffadása és rendezetlen bélműködése is egyre jobban stabilizálódik így a tanfolyam végére. Bevallom, az elején kicsit pont ő volt az, aki megijesztett, mert azzal jött hozzám, hogy ő itt "gyógyulni akar". És láss csodát, mégiscsak sikerült neki. Hála az Ayurvédának.

Nekem ezek mind olyan nagy örömöt jelentenek. Az Ayurvéda valóban működik és aktívan gyógyít.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése