Yoga, Ayurveda and acro yoga in Budapest - classes, philosophy also in English

2011. január 10., hétfő

Ászana fókusz No. 6: Menstruáció és ászanák


Azok a bizonyos piros betűs napok. Hát igen, mi nők minden hónapban meg kell küzdjünk ezzel a bár természetes, de korántsem kellemes élménnyel. A minap kaptam egy levelet az egyik olvasótól, aki arra kért, hogy írjak a fájdalom megelőzésére és a görcsök leküzdésére szolgáló gyakorlatokat, így hála neki, most szeretném megosztani  mindenkivel, amit én erről a témáról tudok.
Érdekes mellesleg, hogy a jóga, amely tudományt tradícionálisan férfiak fejlesztettek ki és gyakoroltak évszázadokon át, mennyire hasznos lehet a női problémákra is. A témában mindenkinek csak ajánlani tudom Geeta Iyengar, Yoga, a gem for women c. könyvét. Ez egy alapmű, és ott kellene legyen minden yogini könyvtárában.
A jóga az egész testet és a belső szerveket is formálja és megdolgoztatja. Így a rendszeres és szisztematikus (álló, előrehajló, hátrahajló, csavaró és fordított helyzeteket is tartalmazó) gyakorlás mindenképpen segít a testünk és a hormonrendszerünk erősítésében és ezáltal hatékonyan felkészít bennünket a nehezebb pillanatokra.
Ezen felül, a menzeszen kívüli időszakban nagyon hatékony edzést adnak a hasi szerveknek és egyszerre a női reproduktív szerveknek az álló gyakorlatok. Különösen az Utthita Trikonasana és az Utthita Parsvakonasana. Kiváló masszázs továbbá a belső szerveknek és egyszerre az emésztőrendszernek is Dhanurasana, vagyis íjállás. Amellett, hogy a hasizmot erősíti, a méhet is nyújtja és tonizálja ezen kívül a lábemelő gyakorlat, amelynél háton fekve 90 fokig végzünk páros lábemelést, közben a derekat hátul jól leszorítva, nehogy megrántsuk a hát alsó szakaszát. Jót tesz a fordított testhelyzetek közül a sarvangasana, vagyis gyertyapóz és utána a matsyasana, vagyis hal póz gyakorlása. 
A ciklus alatt azt szokták tanácsolni, hogy legalább az első három napban pihenjen az ember. De őszintén megvallva, nekem a legnehezebb ilyenkor nyugodtan feküdnöm. Pláne, ha görcsöl az ember hasa, akkor sokkal könnyebben viselem én legalábbis az egészet, ha „izgek-mozgok” meg jó nagyokat lélegzek. Indiában is mindig jógáztam menzesz alatt is (kivétel fejenállás és gyertya), és azóta ráadásul még azt is megfigyeltem, hogy hamarabb elállt a vérzésem, ha nem hagytam abba a gyakorlást a menzesz alatt sem. Persze, itt meg kell jegyeznem, hogy az ilyen gyakorlás sokkal kíméletesebb kell legyen. Felejtősek a hirtelen átmenetek és a megterhelőbb pózok. Fordított testhelyzetek abszolút kizártak, csavarodni is csak nagyon kíméletesen szabad. Jobb, ha ilyenkor nem  csinál az ember hátrahajlásokat és a deréktájékra (utthita hasta padangusthasana, supta padangustha, urdhva mukha paschima, jathara parivartanasana) illetve a hasizmokra (lábemelések, navasana, purvottanasana) nagyobb terhelést kifejtő ászanákat. Azt szokás mondani, hogy a megnövekedett hasi vérbőség miatt a méh és a petefészkek sokkal puhábbak és sérülékenyebbek ilyenkor, ezért kell vigyázni a nagy terheléssel. 

De akkor mit gyakorolhatunk, ha görcsöl a hasunk?
Nagyon jót tesznek általában az ülésből végrehajtott előrehajlások (paschimottanasana és annak verziói). A megoldás a következő sorozat: baddhakonasana, supta baddhakonasana (háton fekve talpak össze), upavistha konasana, malasana (guggolás, térdek jól szétnyitnak, sarok a talajon marad, tenyerek össze, két könyök belülről nekifeszít a térdnek és emel ki a mellkas miközben lóg lefele a farokcsont), kurmasana, supta virasana, bharadvajasana, janu shirshasana, paschimottanasana, valamint az általam happy baby-nek nevezett póz. Indiában is mindig amikor megjött a mesterem, Bharath Shetty a sarvangasana, vagyis gyertyapóznál a falhoz küldte a „nagylányokat” és ott kellett a falon pihentetnünk a lábunkat. De nem is kell a gyakorlathoz feltétlenül fal, viszont a forma miatt viccesen happy baby-nek nevezett póz nagyon kellemes és megnyugtató. Pláne, ha kilégzésekkel még egy picit közelebb húzzuk a talaj felé a talpunkat, aztán belégzéssel meg kicsit visszaengedjük és így ismételgetjük. A lélegzés is elringat bennünket, és ha ennyire figyelünk erre a kis mozgásra, akkor elég gyorsan elvonódik a figyelmünk a fájdalomról is. 

Ja és a végére még egy tipp, ami nekem nagyon bevált. Érdemes menzesz előtt már 8 nappal elkezdeni napi legalább egyszer egy jó nagy adag cickafarkteát inni. Amióta ezt teszem még nem voltak görcseim. 
Remélem segíthettem és ha bármi kérdés van csak írjatok a yoginigabi@gmail.com címre.

Képek a teljesség igénye nélkül: 

Bharadvajasana

janu shirshasana

baddhakonasana

upavistha konasana

supta virasana

paschimottanasana

"Happy baby :)"
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése