Yoga, Ayurveda and acro yoga in Budapest - classes, philosophy also in English

2011. október 10., hétfő

Sütőtök party szeles embereknek


Hirtelen beköszöntött az ősz és egyik napról a másikra rövidujjú pólóról vastag kabátra kellett váltanunk. A napsütéses napok már csak kellemes emléknek tűntek a mostani ködös, esős és nyirkos hideg borongósban. Meghívtam hát a barátaimat vasárnap egy közös főzésre. Sokkal jobb, ha ilyen depressziós időben inkább együtt vagyunk és alkotunk.
Hasonló a hasonlóhoz vonzódik, nem véletlen tehát, hogy a barátaim többsége is Vata, és ez már abból is látszódott, hogy mindenki nyakig felöltözve érkezett, derékmelegítőkkel és meleg sálakkal felszerelkezve. Én is nagyon érzékeny vagyok a hidegre, főleg a derekamnál. A Vata a szeles és levegős típus, amely tulajdonságokat most a kinti hideg, szeles idő csak fokozza.

A közös cél tehát az volt: felmelegedni, jóllakni és stabilizálódni, hogy aztán hazafele el ne fújjon már minket a szél, no meg legfőképpen beburkolózni egymás társaságába és ott sütkérezni egy kicsit.

A sütőtök mindannyiunk nagy kedvence, és már a színével és formájával is a melegséget és a kiegyensúlyozottságot szimbolizálja. Az ebéd tehát kakukkfüves bulgurral körített sütőtökragu volt.

Hozzávalók:
  • 1 közepes sütőtök
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél fej lilahagyma
  • gumós gyömbér
  • földimogyoró (sózatlan)
  • három, négy közepes répa
  • bulgur
  • fűszerek: szerecsendió, koriander, kömény, fekete bors, ízlés szerint akár garam masala, kakukkfű

Elkészítés:
Vajat olvasztunk olajon és beleszórjuk a masalához (fűszerezéshez) szükséges hozzávalókat: a koriandermagot, a köményt, a szerecsendiót. Ha a koriander elkezd kicsit pattogni, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagyma szeleteket, a lilahagyma karikákat, a vékonyra vágott gyömbért. Kicsit várunk és mehet hozzá a kb. két maréknyi mogyoró. Majd hozzáadjuk a vékonyra karikázott sárgarépát és végül jöhet bele az apró kockákra vágott sütőtök. Már csak sót kell hozzáadni, és ha még szükségét érezzük, beleszórhatunk még egy kis szerecsendiót, köményt, fekete borsot vagy akár garam masalát is. Hagyjuk összefőni az összetevőket, amíg szinte masszaszerűvé nem válik a sütőtök.
Közben felteszünk főni sós vízben bulgurt, amelyhez hozzáadjuk a kakukkfüvet és némi zöldfűszert, vagy vegamixet. Ezekből csak kevés kell.


Mondanom sem kell, isteni finom lett, és mivel sikerült majdnem minden íz irányába (édes, sós, csípős, fanyar, savanyú) megmozgatni az ízlelőbimbókat, nagyon jól is laktunk pedig annyira nem is jutott sok étel egy emberre. Ez van, ha sikerül jól összekombinálni az ízeket, kevesebb étel is elég, míg ha csak néhány ízt tartalmaz az ételünk és emiatt kissé egyoldalú, akkor utána egész nap nassolni fogunk, hogy kielégítsük a többi íz iránti vágyunkat.

A sütőtök egyrészt szezonális zöldség, másrészt nagyon lédús, édes, és emiatt földelő hatású, ami különösen előnyös az elszállóban lévő Vatánknak. Önmagában a sok víz a Kapha hidegségét hordozza magában, ezért az étel "melegebbé" tétele érdekében bátran bántunk a csípős fűszerekkel, különösen a friss gyömbérrel, aminek egyébként is remek egészségmegőrző hatása van az influenzás, megfázásos időszakban antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően. Arról már nem is szólva, hogy mennyire fokozza az emésztő tüzet.

Ha van finom ételünk és szívmelengető barátaink, akkor nincs mit tartanunk a kint dúló hidegtől. Ezt kívánom nektek is, no meg természetesen jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése